Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ξεκινώντας την νέα σεζόν έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές, σας ενημερώνω ότι η λειτουργία των παθολογικών Ιατρείων βρίσκεται σε πλήρεις ρυθμούς.


Μία ευχάριστη εξέλιξη για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε αφορά την δυνατότητα ομαδικής Ψυχοθεραπείας και συγκεκριμένα συνεδριών Ψυχοδράματος.


Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σας, την σύσταση ομάδας η οποία σε εβδομαδιαία βάση θα διεξάγεται σε 2ωρη συνεδρία με 2 συντονιστές – ψυχοδραματιστές, εμένα και την ψυχολόγο Βίκυ Ανδριοπούλου.


Όσον αφορά εμένα , από παλιά ένοιωθα βαθειά την ανάγκη της προσφοράς και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Εν μέρει την ανάγκη μου αυτή την κάλυψα μέσω του Ιατρικού επαγγέλματος μου.

Στην πορεία της ζωής μου συνειδητοποίησα ότι μέσα από την Ιατρική μου ιδιότητα, βοηθούσα και προήγαγα την βελτίωση της σωματικής υγείας και ποιότητας της ζωής των ασθενών, θεραπεύοντας τις ασθένειες του σώματος.
Όμως υπήρχε ένα γνωστικό κενό που αφορά την ολότητα του ανθρώπου, δηλαδή την ψυχογένει...

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ενημέρωσή μας,

στα ιατρεία μας αντιμετωπίσαμε περιστατικά με γαστρεντερίτιδες από εποχιακούς ιούς και αναπνευστικές αλλεργίες λόγω της μεταφερόμενης γύρης, αλλά και της υπερβολικής σκόνης που επιδεινώνει τα ήδη επιβαρυμένα αλλεργικά άτομα.

Πιο σημαντικό περιστατικό υπήρξε ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης σε 70χρονο,

ο οποίος στην αρχή (όπως μας είπε), δεν εμφάνιζε θορυβώδη συμπτώματα.

Ο ασθενής υπέφερε μόνο από συχνουρία και ήπιο άλγος κατά την ούρηση, ενώ ήταν απύρετος, με αποτέλεσμα να μην επισκεφτεί ιατρό για αρκετές ημέρες, σκεπτόμενος ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση του 70χρονου ασθενή να επισκεφτεί κάποιον ιατρό και να λάβει εγκαίρως θεραπευτική αγωγή, επιδείνωσε την κατάσταση του και όταν τον αναλάβαμε εμείς, ήταν ήδη σηπτικός.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε, ότι αν μία ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ίδια την ζωή του ασθενή, στην περίπτωση που...

Αγαπητοί φίλες και φίλοι Χρόνια Πολλά με Υγεία.

Αισίως πέρασε και το Πάσχα, ενώ ο καιρός έχει γίνει πιο καλοκαιρινός αλλά με αρκετή σκόνη και γύρη στην ατμόσφαιρα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τις τελευταίες 2 εβδομάδες, να αντιμετωπίσουμε στο ιατρείο μας αρκετά περιστατικά με αλλεργικό βήχα.

Επίσης αντιμετωπίσαμε και αρκετούς ασθενείς με άτυπες πνευμονίες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η άτυπη πνευμονία είναι μία νόσος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η άτυπη πνευμονία οφείλεται σε βακτηρίδια, όπως η Legionella pneumophila, το Mycoplasma pneumoniae και τα Chlamydia pneumoniae.

Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, που έχουν προβλήματα υγείας και πολυνοσηρότητες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου αν καθυστερήσει η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας.

Τα κύρια συμπτώματα των άτυπων πνευμονιών είναι:

  • Ο πυρετός που συνήθως είναι χαμηλός

  • Οι διάρροιες

  • Οι μυαλγίες και οι αρθραλγίες

  • Οι πονοκεφάλοι κα...

Στο διάστημα αυτό, στο Ιατρείο μας ασχοληθήκαμε με ιώσεις, λοιμώδη μονοπυρήνωση κτλ.

Η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν ένα εμπύρετο περιστατικό σε μία 45χρονη κυρία, που έπειτα από γρίπη μιας εβδομάδος και παρότι φαινομενικά ανάρρωσε, τη δεύτερη εβδομάδα που επέστρεψε στην εργασία της, ένιωσε αδιαθεσία και πυρετό με ρίγος.

Προσήλθε στο ιατρείο μας, όπου και λάβαμε το πλήρες ιστορικό της και μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαγνώσθηκε πυελονεφρίτιδα.

Η πυελονεφρίτιδα οφειλόταν στο ότι είχε πέσει το ανοσοποιητικό της ασθενούς λόγω της γρίπης και έτσι αποικίσθηκαν τα ούρα της από σταφυλόκοκκο.

Ευτυχώς η ασθενής εισήχθη εγκαίρως στην κλινική και αντιμετωπίσθηκε με ενδοφλέβια αντιβίωση, αποφεύγοντας έτσι την σηπτική καταπληξία.

Συμπερασματικά, πρέπει να τονίσουμε ότι στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει εσφαλμένα, ότι η επανεμφάνιση του πυρετού στην ασθενή, οφειλόταν σε ατελή θεραπεία της προηγηθείσας ίωσης της ασθενούς, με αποτέλεσμα την λάθος διάγνωση και το χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου στο ιατρείο μας αντιμετωπίσαμε αρκετά περιστατικά ιώσεων, ευτυχώς όμως με ήπιες εκδηλώσεις και βαρύτητα.

Το σοβαρότερο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε αφορούσε μία ηλικιωμένη κυρία, που χωρίς να έχει θορυβώδη συμπτωματολογία, της κάναμε εισαγωγή στην κλινική με διαταραχή επικοινωνίας, που οφειλόταν σε σηπτική καταπληξία με πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η σηπτική καταπληξία οφείλεται στην γενικευμένη διάδοση μίας λοίμωξης στον οργανισμό.

Προκαλεί ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος και των υπόλοιπων οργάνων και πλήττει ευκολότερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ενδείξεις της σηπτικής καταπληξίας είναι:

• Ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς).

• Οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί

• Η ταχύπνοια

• Η αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων πάνω από τα ανώτατα όρια

• Η μείωση της διούρησης

• Οι διαταραχές επικοινωνίας και συνείδησης

Ευτυχώ...

Αγαπητές φίλες και φίλοι, στα πλαίσια της ιατρικής μας ενημέρωσης των περιστατικών που αντιμετωπίσαμε το τελευταίο 15μερο στο ιατρείο μας,

πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι λόγω του κρύου είχαμε πολλές υπερτασικές κρίσεις ακόμα και σε άτομα που δεν γνώριζαν ότι ήταν υπερτασικά.

Το κρύο αυξάνει τον σπασμό των αρτηριών με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση αρρυθμιών.

Γενικά τα καρδιακά επεισόδια αυξάνουν τον Χειμώνα, γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικότεροι ως προς τον τρόπο ζωής μας.

Παράλληλα θα πρέπει στα πλαίσια της πρόληψης, να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, ιδιαίτερα οι ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης, ώστε να μας ρυθμίσει την φαρμακευτική μας αγωγή.

Η εξέλιξη στην ιατρική έχει δώσει τον τελευταίο καιρό νέες αποτελεσματικότερες φαρμακευτικές θεραπείες για την υπέρταση, 24ωρης δράσης, με λιγότερες παρενέργειες.

Καλούμαστε λοιπόν αφενός να υιοθετήσουμε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και αφετέρου να απευθυνθούμε στον γιατρό μας για ρύθμιση της φαρμακευτικής μας θερα...

Καλή εβδομάδα στις φίλες και στους φίλους μας.

Ο Δεκέμβρης μόλις μπήκε και σιγά σιγά το κρύο θα κάνει την εμφάνιση του.

Τις ημέρες αυτές στο Ιατρείο μας αντιμετωπίσαμε κυρίως ιώσεις αλλά και παροξύνσεις ΧΑΠ επί εδάφους κάποιας λοίμωξης προηγηθείσας.

Επειδή η ΧΑΠ αποτελεί μία σιωπηλή και ύπουλη νόσο και πολλές φορές ο ασθενής πάσχει αλλά δεν το γνωρίζει, θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια του άρθρου μας.

Επίσης αυτές τις ημέρες αντιμετωπίσαμε ένα ενδιαφέρον περιστατικό που αφορούσε έναν 60χρονο με κόπωση, αναιμία και αιμορροιδοπάθεια.

Κατά την διερεύνηση του συμβάματος, βρήκαμε κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με θεραπευτική αγωγή και ειδική διαιτολογική κατεύθυνση.

Επίσης συνεργαστήκαμε με το διακεκριμένο ηπατολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ώστε να επιτευχθεί η διακοπή του αλκοόλ και η αντιστροφή των υπαρχόντων συνεπειών.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η αλκοολική ηπατοπάθεια αποτελεί μία σοβαρή ασθένεια αφού αποτελεί τη σταδιακή και...

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, στο ιατρείο μας το πρώτο δεκαπενθήμερο αντιμετωπίσαμε αρκετές ιώσεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού με υψηλό πυρετό, κακουχία, φαρυγγαλγία, εμέτους και διάρροιες.

Ειδικότερα στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες που εκδηλώθηκαν σε προηγουμένως υγιή άτομα, δεν παρατηρήθηκαν σπουδαίες επιπλοκές, όμως σε άτομα με ιστορικό εντεροπαθειών, απαιτήθηκε η νοσηλεία τους, λόγω αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Το πιο ενδιαφέρον περιστατικό αφορά μια κρίση δύσπνοιας και ταχυκαρδίας σε μία ασθενή 65 ετών.

Κατά την διερεύνηση του περιστατικού και ιδιαίτερα των λόγων της αρρυθμίας, διεπιστώθη στην ασθενή μικροβιαιμία, λόγω παραμελημένης λοίμωξης των νεφρών (πυελονεφρίτιδας).

Ευτυχώς η ασθενής νοσηλεύθηκε εγκαίρως στο παθολογικό τμήμα και όχι στο καρδιολογικό, όπου ήταν το πιο λογικό να την οδηγήσουν τα συμπτώματά της.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το 50% των ασθενών που παρουσιάζουν μικροβιαιμία πάσχουν από πυελονεφρίτιδα.

Επίσης η μικροβιαιμία μπορεί να συμβ...

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, βάσει των αυξημένων περιστατικών διαβητοπάθειας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο ιατρείο μας τον τελευταίο καιρό, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι΄αυτό το σοβαρό θέμα.

Ο Διαβήτης είναι μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια καλπάζει κυριολεκτικά.

Περίπου ένας στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη.

Μάλιστα ο ένας στους 2 ενήλικες που έχουν διαβήτη, δεν το γνωρίζει !

Τι είναι όμως ο διαβήτης ?

Ο σακχαρώδης διαβήτης περιλαμβάνει μια ομάδα μεταβολικών νοσημάτων & χαρακτηρίζεται ως ύπουλη ασθένεια αφού μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο, χωρίς να δώσει αρχικά θορυβώδη συμπτώματα.

Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί:

•           την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων 

•           την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

•           τη...

Please reload

Featured Posts

Εργαστήρι ομαδικής ψυχοθεραπείας - Ψυχόδραμα

September 9, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload