top of page
Μακροχρόνιος COVID - Σύνδρομα Long & Post COVID.jpg

Ειδικός Παθολόγος Μπέλλος Νικόλαος - Μακροχρόνιος COVID - Σύνδρομα Long & Post COVID

Πολλά διεθνή ιατρικά ινστιτούτα και ιδρύματα έχουν αναπτύξει ειδικά εργαστήρια μελέτης, ώστε να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 στην υγεία των ανθρώπων που έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα η λοίμωξη από COVID δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού ανεπηρέαστο, ενώ μετά την ύφεση της νόσησης παραμένει το σύνδρομο του μακροχρόνιου COVID, το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση περισσοτέρων των 200 συμπτωμάτων στον οργανισμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρούν και στην συνέχεια να επανέρχονται, ενώ η εκδήλωσή τους μπορεί να συνδέεται με την ήπια, μέτρια έως και σοβαρή προσβολή και μακροχρόνια βλάβη ενός ή περισσοτέρων οργάνων.

 

Τί είναι το σύνδρομο long-COVID και τι το post-COVID;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με COVID-19 συνήθως αναρρώνουν εντός 2-6 εβδομάδων. Αρκετοί αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 12 εβδομάδες. Ωστόσο, μία μεγάλη μερίδα ασθενών παρουσιάζουν συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και που μπορεί να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

  • Το σύνδρομο long-COVID είναι η κατάσταση που περιλαμβάνει την παρατεταμένη και εμμένουσα συμπτωματολογία με διάρκεια από 4 έως 12 εβδομάδες μετά την λοίμωξη. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται ιατρικά ως σύνδρομο παρατεταμένης νόσησης από COVID-19.

  • Το σύνδρομο post-COVID αφορά τους ασθενείς που έχουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων μετά την πρώτη επαφή με τον ιό και τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις το post-COVID μπορεί να επιμείνει για μήνες ή και για χρόνια έχοντας την τάση να επανεμφανίζεται μετά από μακρά ύφεση.

Η εμμένουσα συμπτωματολογία των long-COVID & post-COVID έχει παρατηρηθεί τόσο σε ασθενείς που νόσησαν βαριά και νοσηλευτήκαν σε νοσοκομείο, όσο και σε ασθενείς με ήπιες λοιμώξεις.

 

Ποιά συστήματα του οργανισμού επηρεάζει το σύνδρομο του μακροχρόνιου (Long & Post) COVID και ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η νόσηση από τον COVID-19 επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος, όπως της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του δέρματος, του μυοσκελετικού και του εγκεφάλου.

Επίσης οι νοσούντες μπορεί να εμφανίσουν πολυοργανικές επιδράσεις και αυτοάνοσες διαταραχές που μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία. Ταυτόχρονα με τις νέες επιβαρύνσεις της σωματικής υγείας τους, πολλοί ασθενείς με long-COVID & post-COVID παρουσιάζουν ψυχιατρικές διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως διαταραχή του μετατραυματικού στρες, διαταραχές του ύπνου, άγχος, κ.α.

 

Καρδιαγγειακά συμπτώματα

Η λοίμωξη από τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιακή ίνωση, καρδιακή ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, κ.α. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών μετά την ανάρρωση τους, εμφανίζουν θρομβοεμβολικά επεισόδια, δύσπνοια, θωρακικό άλγος, αίσθημα παλμών, αρρυθμίες, κ.α.

 

Αναπνευστικά συμπτώματα

Μετά την λοίμωξη από τον COVID-19 οι ασθενείς θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να επιστρέψει η αναπνευστική τους λειτουργία στο φυσιολογικό. Στις περιπτώσεις που ο ιός έχει προκαλέσει ουλές και άλλα μόνιμα  προβλήματα στους πνεύμονες, τότε θα χρειαστεί μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία. Η συμπτωματολογία των long-COVID & post-COVID περιλαμβάνει δύσπνοια, επίμονο βήχα, πνευμονική εμβολή, επίμονη ρινική συμφόρηση, κούραση μετά από ελαφριά προσπάθεια, κ.α.

 

Μεταβολικά συμπτώματα

Η λοίμωξη από τον COVID-19 ενεργοποιεί πλήθος μεταβολικών διαταραχών οι οποίες παραμένουν και μετά την ανάρρωση των ασθενών. Στα πλαίσια των long-COVID & post-COVID αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, θυρεοειδοπάθειες, έλλειψη βιταμίνης D και απώλεια βάρους.

Νευρολογικά συμπτώματα

Τα νευρολογικά, νευροψυχιατρικά και γνωστικά συμπτώματα που εμφανίζονται στους ασθενείς με long-COVID & post-COVID, περιλαμβάνουν: αδυναμία σκέψης ή εστίασης, διαταραχές μνήμης, διαταραχές ύπνου, μυαλγίες, νευροπαθητικούς πόνους, κεφαλαλγίες, ζαλάδες, διαταραχές της όρασης, κινητικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, γνωστικά προβλήματα, μετατραυματικό στρες, κ.α.

 

Άλλα συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί και ενδεχομένως να οφείλονται στην γενικότερη διατάραξη του οργανισμού μετά το πέρας της νόσησης από  COVID-19, είναι: κούραση, πόνοι στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία και έμετος, διάρροιες, εξανθήματα, αλλεργίες, τριχόπτωση, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, σεξουαλική δυσλειτουργία, κ.α.

 

Ζώντας με τα long-COVID & post-COVID. Ποια πρέπει να είναι η παρακολούθηση και η φροντίδα των ασθενών.

Οι ασθενείς με long-COVID & post-COVID θα πρέπει να είναι σε τακτική επικοινωνία και παρακολούθηση από τον γιατρό τους, ο οποίος θα αναγνωρίσει την συμπτωματολογία τους, θα αξιολογήσει την βαρύτητα των διαταραχών, και θα εκτιμήσει την επιβάρυνση των συστημάτων του οργανισμού.  

Σαφώς, οι ασθενείς με long-COVID & post-COVID θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις και διαγνωστικό έλεγχο, ανάλογα με την κρίση του γιατρού τους.

Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος, μπορεί να περιλαμβάνει: γενική αίματος, ηλεκτρολύτες, κρεατινίνη, ουρία, γενική ούρων, CPK, CRP, TKE, φερριτίνη, TSH, FT4, D-dimer, ινωδογόνο, τροπονίνη, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12.

Αρκετοί ασθενείς πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε λειτουργικό έλεγχο αναπνευστικού συστήματος (σπιρομέτρηση, διαχυτική ικανότητα πνευμόνων, κλπ), ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία θώρακος, υπερηχοκαρδιογράφημα και καρδιολογικό έλεγχο.

Βάσει των ευρημάτων και του κλινικού ιστορικού ο γιατρός θα αξιολογήσει σε πρώιμο στάδιο τυχούσες σοβαρές επιπλοκές από τα long-COVID & post-COVID και θα καθορίσει μαζί με τον ασθενή  το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, που θα στοχεύει στην μέγιστη δυνατή αποκατάσταση της υγείας του.

bottom of page