top of page
110 (1).jpg

Ειδικός Παθολόγος Μπέλλος Νικόλαος - Επιμένουσα και Χρόνια Διάρροια

Η διάρροια αποτελεί μία συνηθισμένη διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής έχει πολλές και υδαρές κενώσεις στην διάρκεια του 24ώρου. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάρροια διαρκεί από μία έως τρεις ημέρες και μετά σταματάει από μόνη της ή με την λήψη σπασμολυτικών, νιφουροξαζίδης, λοπεραμίδης, κ.α.

Ωστόσο κάποιες φορές η διάρροια μπορεί να επιμένει και να παρατείνεται. Ανάλογα με την διάρκεια της, η διάρροια διαχωρίζεται σε:

  • Οξεία διάρροια με διάρκεια ως 14 ημέρες

  • Επιμένουσα διάρροια με διάρκεια από 15 έως 30 ημέρες

  • Χρόνια διάρροια με διάρκεια περισσότερο από 30 ημέρες

 

Η επιμένουσα / χρόνια διάρροια αποτελεί σύμπτωμα του οργανισμού, που εκδηλώνεται λόγω κάποιας πάθησης, βλάβης ή διαταραχής, οδηγώντας τον ασθενή σε ανεπάρκειες και επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας

Εκτός από τις επαναλαμβανόμενες κενώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται διάχυτο κοιλιακό πόνο, φούσκωμα,  κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εντερικούς βορβορυγμούς, απώλεια όρεξης, αδιαθεσία, πυρετό, κ.α.

Ποια είναι τα αίτια της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας

Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά, με ιδιοπαθή, λοιμώδη και φαρμακευτική παθογένεια. Αναλυτικά: 

  • Μία επιμένουσα εντερική λοίμωξη μπορεί να είναι βασικό αίτιο μίας χρόνιας διάρροιας. Τα παθογόνα που ευθύνονται είναι οι ιοί (ρινοϊός, νοροϊός, αδενοϊός, γρίπη, κ.α.), τα βακτηρίδια (shigella, salmonella, yersinia, e.Coli, campylobacter, κ.α.) και τα  παράσιτα (giardia lamblia, κρυπτοσπορίδιο, ασκαρίδες, νηματώδη σκουλήκια, κ.α.). Στα λοιμώδη αίτια, περιλαμβάνεται και η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα, που προκαλείται από την υπερανάπτυξη του clostridium difficile.

  • Συνήθης αιτία της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας αποτελεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, που είναι μία χρόνια, λειτουργική διαταραχή του εντέρου και δεν σχετίζεται με ανατομικές ή ιστολογικές βλάβες.

  • Ακόμη ένα αίτιο της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας, είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Πρόκειται για τη νόσο του Crohn (φλεγμονή ολόκληρου του πεπτικού σωλήνα) και την ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονή του παχέος εντέρου), αλλά και τις ενδιάμεσες των δύο παθήσεων καταστάσεις. Επίσης διάφορα σύνδρομα δυσαπορρόφησης όπως η κοιλιοκάκη, και η ανεπάρκεια λακτάσης, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας.

Άλλα αίτια περιλαμβάνουν:

  • Παρενέργειες φαρμάκων και θεραπειών όπως : οι ακτινοθεραπείες, οι χημειοθεραπείες, οι χειρουργικές επεμβάσεις, η λήψη αντιβιοτικών και καθαρκτικών.

  • Τα εκκολπώματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

  • Το HIV/AIDS

  • Οι ορμονικές διαταραχές 

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης 

  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κ.α.

Ποια είναι η διαγνωστική προσέγγιση στον ασθενή με επιμένουσα / χρόνια διάρροια

Ο παθολόγος θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τον αριθμό των κενώσεων, τις διατροφικές του συνήθειες, και θα αξιολογήσει τις υπάρχουσες παθήσεις και τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει. 
Θα συστήσει  αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, μικροσκοπική εξέταση και παρασιτολογική/καλλιέργεια κοπράνων, καθώς και ακτινογραφία κοιλίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει: υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κοιλίας και ενδοσκόπηση του ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού συστήματος (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση).

Ποια είναι η αντιμετώπιση της επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας

Καταρχάς θα πρέπει να αναχαιτιστεί η αφυδάτωση και η έλλειψη ηλεκτρολυτών που έχει προκληθεί, με παρεντερική χορήγηση υγρών.
Παράλληλα μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που ανακουφίζουν και μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα. Αν η διάρροια οφείλεται σε  λοιμώδη αίτια, ο γιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.  Άλλα φάρμακα που προτείνονται ανάλογα με το περιστατικό, συμπεριλαμβάνουν  την διφαινυλοξυλάτη, την λοπεραμίδη, την νιφουροξαζίδη, την κωδεΐνη, την μορφίνη, κ.α.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται σε περιστατικά επιμένουσας / χρόνιας διάρροιας

Είναι σκόπιμο να αποφεύγονται τα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη (γαλακτοκομικά, παγωτά, κλπ). Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται: η μπύρα, το κρασί, και γενικά τα αλκοολούχα ποτά, τα δαμάσκηνα, τα πικάντικα, τα λιπαρά και τα τηγανιτά φαγητά, η σοκολάτα, τα τρόφιμα που αυξάνουν τη παραγωγή αερίων στο έντερο όπως τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το γάλα σόγιας, κ.α.

bottom of page