top of page

Ειδικός Παθολόγος Μπέλλος Νικόλαος - Πάρεση Προσώπου

Πάρεση (παράλυση) του προσωπικού νεύρου
Πρόκειται για μία πάθηση που μπορεί να συμβεί εντελώς ξαφνικά και συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το  αποτέλεσμα είναι ο ασθενής το πρωί που θα ξυπνήσει, να εμφανίσει ξαφνική αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου του, δυσκολία να κλείσει το μάτι του, αδυναμία να μιλήσει, μούδιασμα στην γλώσσα και το πρόσωπο, αυξημένη παραγωγή σιέλου, πόνο στο αυτί του και δακρύρροια.

Τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να εξεταστεί από τον γιατρό του, ώστε να αποκλειστεί πιθανό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά.

Η αιτιολογία της νόσου οφείλεται σε ψύξη ή σε λοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορους ιούς, όπως ο ιός του έρπητα (HSV) και οι ιοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα.
Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή και το οίδημα που δημιουργούνται, να πιέσουν το προσωπικό νεύρο στο στενό οστικό κανάλι από το οποίο περνάει, να επηρεάσουν το προστατευτικό περίβλημά του με αποτέλεσμα την καταστροφή των  νευρικών κυττάρων και την  δημιουργία  σοβαρού προβλήματος στην κινητικότητα των μιμικών μυών του προσώπου.

Παράγοντες κινδύνου για την πάρεση του προσωπικού νεύρου  θεωρούνται η κύηση, η βαριά προεκλαμψία, η παχυσαρκία, η χρόνια υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης,  ο υπερθυρεοειδισμός,  οι ασθένειες του ανωτέρου αναπνευστικού και οι ιογενείς λοιμώξεις.

Ως άμεση θεραπεία εκλογής  θεωρείται η αγωγή με ιοστατικά φάρμακα κυρίως για το ενδεχόμενο προσβολής  από τον ιό του έρπητα.
Επίσης προτιμάται η αποιδηματική αγωγή (κυρίως με κορτικοστεροειδή) η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν μετά την εγκατάσταση της συμπτωματολογίας. 


Στην περίπτωση της μη ικανοποιητικής αποκατάστασης της λειτουργίας του νεύρου σε 15 μέρες περίπου, τότε είναι αναγκαία η φυσιοθεραπευτική αγωγή με ηλεκτροδιέγερση του πάσχοντος νεύρου.

Οι ασθενείς με πάρεση προσωπικού νεύρου, λόγω της εμφάνισης του προσώπου τους, βιώνουν σοβαρή ψυχική πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη.


Κρίνεται λοιπόν ωφέλιμο ο ασθενής να απευθυνθεί στον παθολόγο του, όχι μόνο για την θεραπευτική αγωγή αλλά και για την ψυχική και συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεται.

bottom of page