top of page
Ειδικός Παθολόγος Μπέλλος Νικόλαος - Δυσλειτουργία Φλεβοκόμβου
Δυσλειτουργία Φλεβοκόμβου, Σύνδρομο Ταχυκαρδίας – Βραδυκαρδίας
Πολλές φορές ο ρυθμός της καρδιάς διαταράσσεται παρουσιάζοντας εναλλαγές μεταξύ ενός πολύ αργού και ενός πολύ γρήγορου ρυθμού.
Πρόκειται για την δυσλειτουργία του φυσιολογικού βηματοδότη της καρδιάς του φλεβοκόμβου και η πάθηση ονομάζεται σύνδρομο νοσούντος φλεβόκομβου.
Το σύνδρομο νοσούντος φλεβoκόμβου περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους και ανάλογα με τις διαταραχές που προκαλεί στον καρδιακό ρυθμό, εκδηλώνεται ως:
-
Φλεβοκομβική βραδυκαρδία, όπου η καρδιά χτυπά πολύ αργά με λιγότερο από 60 παλμούς το λεπτό στη διάρκεια που ο άνθρωπος είναι ξύπνιος.
-
Φλεβοκομβική παύση όπου ο φλεβόκομβος σταματά παροδικά με αποτέλεσμα η καρδιά να χάνει λίγους χτύπους.
-
Φλεβοκομβικό αποκλεισμό όπου το καρδιακό ερέθισμα συναντά δυσκολίες στη συνέχεια της διαδρομής του δημιουργώντας ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.
Ποια είναι τα αίτια της δυσλειτουργίας του φλεβοκόμβου
Το βασικό αίτιο εμφάνισης του συνδρόμου είναι η γήρανση και ίνωση του καρδιακού μυός λόγω της αύξησης της ηλικίας.
Άλλα αίτια είναι: οι συγγενείς καρδιοπάθειες, η στεφανιαία αρτηριακή νόσος, ο υποθυρεοειδισμός, η υπνική άπνοια, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, κ.α.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου
Συνήθως οι ασθενείς με ήπιο σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου δεν αισθάνονται συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται η καρδιά παρουσιάζει βλάβες και ανεπάρκειες προκαλώντας στον ασθενή έντονα συμπτώματα όπως: αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, πόνο στο στήθος, στηθάγχη, συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, κολπική μαρμαρυγή, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία, κ.α.
Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου
Ο γιατρός θα λάβει το κλινικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και θα εκτιμήσει τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει, όπως για παράδειγμα τα φάρμακα για την πίεση.
Θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή και θα τον υποβάλει σε ηλεκτροκαρδιογράφημα για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς του.
Επίσης θα παραπέμψει τον ασθενή για εκτενέστερο καρδιακό έλεγχο όπως:
-
Triplex καρδιάς
-
Δοκιμασία κόπωσης
-
Holter ρυθμού και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη
-
Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, κ.α.
Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου
Η θεραπεία άπτεται της μορφής της νόσου. Σε ήπια περιστατικά ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα που θα ανακουφίσουν τον ασθενή, θα περιορίσουν τις διαταραχές και θα ομαλοποιήσουν τον καρδιακό ρυθμό.
Στις προχωρημένες μορφές της νόσου γίνεται εμφύτευση τεχνητού βηματοδότη, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
bottom of page