top of page
Εικόνα συγγραφέαΕιδικός Παθολόγος Μπέλλος

Περιστατικά ΧΑΠ & Αλκοολικής Ηπατοπάθειας


Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Καλή εβδομάδα στις φίλες και στους φίλους μας.

Ο Δεκέμβρης μόλις μπήκε και σιγά σιγά το κρύο θα κάνει την εμφάνιση του.

Τις ημέρες αυτές στο Ιατρείο μας αντιμετωπίσαμε κυρίως ιώσεις αλλά και παροξύνσεις ΧΑΠ επί εδάφους κάποιας λοίμωξης προηγηθείσας.

Επειδή η ΧΑΠ αποτελεί μία σιωπηλή και ύπουλη νόσο και πολλές φορές ο ασθενής πάσχει αλλά δεν το γνωρίζει, θα αναφερθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια του άρθρου μας.

Επίσης αυτές τις ημέρες αντιμετωπίσαμε ένα ενδιαφέρον περιστατικό που αφορούσε έναν 60χρονο με κόπωση, αναιμία και αιμορροιδοπάθεια.

Κατά την διερεύνηση του συμβάματος, βρήκαμε κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με θεραπευτική αγωγή και ειδική διαιτολογική κατεύθυνση.

Επίσης συνεργαστήκαμε με το διακεκριμένο ηπατολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ώστε να επιτευχθεί η διακοπή του αλκοόλ και η αντιστροφή των υπαρχόντων συνεπειών.

αλκοολική ηπατοπάθεια

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η αλκοολική ηπατοπάθεια αποτελεί μία σοβαρή ασθένεια αφού αποτελεί τη σταδιακή και ανεπανόρθωτη καταστροφή των κυττάρων του συκωτιού.

Επιπλέον η κατάχρηση του αλκοόλ επιφέρει πολλαπλά προβλήματα και σε πολλά συστήματα του οργανισμού όπως, την καρδιά, το νευρικό σύστημα, το πάγκρεας, τα οστά κ.α.

Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ηπατική αντοχή στην κατανάλωση του αλκοόλ. Κάποιοι μπορούν να πιούν 3 ποτήρια χωρίς να επιβαρύνονται οργανικά, ενώ κάποιοι με την ίδια κατανάλωση μπορεί να οδηγηθούν σε ηπατική κίρρωση.

Γι΄αυτό δεν πρέπει να έχουμε μέτρο σύγκρισης τους άλλους στην κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης ωφέλιμο είναι οι άνθρωποι που συνηθίζουν την τακτική κατανάλωση αλκοόλ να το αναφέρουν στον παθολόγο τους, ο οποίος θα τους δώσει τις απαραίτητες συμβουλές, καθώς και θεραπείες αν χρειάζεται.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ΧΑΠ αποτελεί μία σιωπηλή και ύπουλη νόσος.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται σιωπηρά για πολλά χρόνια και ο ασθενείς να μην το γνωρίζει.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές ο ασθενής προσπερνά και δικαιολογεί κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα λέγοντας ότι πρόκειται για «τσιγαρόβηχα».

Δεν είναι όμως έτσι. Ο πρωινός βήχας των καπνιστών, δεν είναι αθώος.

Οι βλάβες που προκαλεί η ΧΑΠ στους πνεύμονες από ένα σημείο και μετά είναι μη αναστρέψιμες.

Μερικά από τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι:

  • O βήχας

  • Τα αυξημένα φλέγματα

  • Η δυσκολία στην αναπνοή

  • Το σφύριγμα κατά την αναπνοή

  • Η κούραση στις απλές δραστηριότητες, κ.α.

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ , εντούτοις η ιατρική εξέλιξη έχει δώσει νέας γενιάς εισπνεόμενα φάρμακα, που ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα, προλαμβάνουν τις τυχόν επιπλοκές και σταματούν την επιδείνωση της νόσου.

Όλοι οι καπνιστές ανεξαιρέτως, καθώς και εκείνοι που παρουσιάζουν κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, πρέπει να απευθυνθούν στο παθολόγο τους για διερεύνηση και εκτίμηση της αναπνευστικής τους λειτουργίας.

Επίσης στις ευαίσθητες ομάδες ασθενών, στους ηλικιωμένους και στους ασθενείς με ΧΑΠ, απαραίτητα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αντιγριπικός και αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός.

108 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page