Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη ενημέρωσή μας,
στα ιατρεία μας αντιμετωπίσαμε περιστατικά με γαστρεντερίτιδες από εποχιακούς ιούς και αναπνευστικές αλλεργίες λόγω της μεταφερόμενης γύρης, αλλά και της υπερβολικής σκόνης που επιδεινώνει τα ήδη επιβαρυμένα αλλεργικά άτομα.
Πιο σημαντικό περιστατικό υπήρξε ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης σε 70χρονο,
ο οποίος στην αρχή (όπως μας είπε), δεν εμφάνιζε θορυβώδη συμπτώματα.
Ο ασθενής υπέφερε μόνο από συχνουρία και ήπιο άλγος κατά την ούρηση, ενώ ήταν απύρετος, με αποτέλεσμα να μην επισκεφτεί ιατρό για αρκετές ημέρες, σκεπτόμενος ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό.
Δυστυχώς, η καθυστέρηση του 70χρονου ασθενή να επισκεφτεί κάποιον ιατρό και να λάβει εγκαίρως θεραπευτική αγωγή, επιδείνωσε την κατάσταση του και όταν τον αναλάβαμε εμείς, ήταν ήδη σηπτικός.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε, ότι αν μία ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει ακόμη και την ίδια την ζωή του ασθενή, στην περίπτωση που τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλέσουν μία κατάσταση γενικευμένης λοίμωξης, που ονομάζεται σηψαιμία.
Όπως αναφέραμε, η σηψαιμία ή σήψη, είναι μία επιπλοκή απειλητική για τη ζωή, αφού μπορεί να οδηγήσει σε σηπτική καταπληξία, πολυοργανική ανεπάρκεια ή ακόμη και στον θάνατο.
Ευτυχώς στην περίπτωση του 70χρονου, τον εισάγαμε άμεσα για νοσηλεία και με την σωστή χορήγηση συνδυασμού αντιβιοτικής αγωγής, ανέκαμψε έπειτα από μακρά νοσηλεία.
Συμπερασματικά, τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υποτιμούν οποιοδήποτε σύμπτωμα, ακόμα και αν είναι ήπιο.
Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους αξιολόγηση, αλλά θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό τους, ο οποίος είναι αρμόδιος για την διαφύλαξη της υγεία τους.
Ειδικότερα, τα ηλικιωμένα άτομα όταν νιώθουν ενοχλήσεις , θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους, και να μην αμελούν το οποιοδήποτε σύμπτωμα, όσο ήπιο και αν είναι.
Οι ηλικιωμένοι επειδή έχουν ευάλωτο οργανισμό ακόμη και μία ασθένεια που φαντάζει απλή, μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί τόσο δραματικά, που ίσως αποβεί μοιραία.
Εν κατακλείδι, σε θέματα υγείας δεν κάνουμε του «κεφαλιού» μας, αλλά απευθυνόμαστε στο γιατρό μας, που είναι ο καθήν αρμόδιος για την διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού μας, της Υγείας μας.
Comments