Η γαστρεντερίτιδα είναι η φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος δηλαδή του στομάχου και του λεπτού εντέρου.
Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι: οι διάρροιες, ο πόνος στο στομάχι ή και στην κοιλιά, η ναυτία, οι έμετοι και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πυρετός πάνω από 37,5 *C.
Ειδικότερα, επειδή οι διάρροιες μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες, ενδέχεται να προκληθούν δευτερογενή συμπτώματα εξαιτίας της αφυδάτωσης, όπως: ζάλη, κακουχία, βυθιότητα, λιποθυμία, ταχυκαρδία και υπολειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.
Μία γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα.
Ένα 95% περίπου της νόσου, αφορά τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες που αποτελούν την συχνότερη μορφή.
Για τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες οι συνηθέστεροι υπεύθυνοι ιοί είναι οι εντεροϊοί, οι ροταϊοί, οι αδενοϊοί και ο παρβοϊός.
Οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες αφορούν το περίπου 4-5% των κρουσμάτων και οφείλονται σε κάποιο βακτηρίδιο όπως οι σαλμονέλες, οι σιγκέλες, ο σταφυλόκοκκος, το campylobacter, το clostiridium difficile, η yersinia enterocolitica, το vibrio cholera, το ecoli κ.α.
Οι μικροβιακές γαστρεντερίτιδες στην πλειοψηφία τους αφορούν τροφικές δηλητηριάσεις και εμφανίζονται συχνότερα τους θερινούς μήνες που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων λόγω της κακής συντήρησης και παρασκευής των τροφίμων.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό γαστρεντερίτιδων μπορεί να προκληθεί από παράσιτα και πρωτόζωα όπως το entamoeba histolytica και η giardia lamblia, από μολυσμένο νερό που προέρχεται από πηγάδια, ποτάμια και στέρνες.
Μία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται συνήθως σε 6 με 12 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής ή νερού.
Όταν μία γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με έντονα και θορυβώδη συμπτώματα, όπως παρατεταμένες διάρροιες και έμετοι, βλεννώδεις και αιματηρές κενώσεις, υψηλό πυρετό, αφυδάτωση και λιποθυμικά επεισόδια, τότε ο ασθενής θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο γιατρός θα λάβει το κλινικό ιστορικό και με την κλινική εξέταση θα διαγνώσει το είδος της γαστρεντερίτιδας και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει ανάλογα: αντιβίωση και αντιπαρασιτικά σκευάσματα.
Επίσης ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιεμετική αγωγή καθώς και χορήγηση υγρών και αλάτων.
Ο γιατρός ενδέχεται να ζητήσει όταν το κρίνει απαραίτητο, εργαστηριακό έλεγχο όπως μικροσκοπική / μακροσκοπική εξέταση & καλλιέργεια κοπράνων καθώς και αιματολογικές εξετάσεις .
Ιδιαίτερα για τα ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα, η ιατρική βοήθεια και η έγκαιρη διάγνωση είναι αναγκαίες, για την διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού.
Προφυλάξεις για αποφυγή γαστρεντερίτιδας:
Τηρούμαι τους κανόνες υγιεινής και πλένουμε τακτικά τα χέρια μας ιδιαίτερα πρίν και μετά την τουαλέτα.
Δεν ακουμπάμε και δεν πιάνουμε τις επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες.
Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μας καλά και επαρκώς και δεν τα καταναλώνουμε μισοψημένα.
Προτιμούμε να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό.
Τρώμε μόνο σε εστιατόρια όπου τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και δεν αγοράζουμε φαγητό από υπαίθριους πάγκους.
Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με άτομα που νοσούν από γαστρεντερίτιδα ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης.
Επειδή η γαστρεντερίτιδα είναι μία οξεία νόσος που συμβαίνει στα ξαφνικά και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν από αφυδατικό σοκ και κίνδυνο διαταραχής ομοιόστασης, θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.
Comments