top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαθολόγος Νίκος Μπέλλος

Χαμηλή αρτηριακή πίεση - Υπόταση

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση του ανθρώπου κυμαίνεται στα όρια 120/80 mmHg.

Από 140/90mmHg και επάνω, η αρτηριακή πίεση θεωρείται ανεβασμένη,

ενώ από 90/60 mmHg και κάτω, η αρτηριακή πίεση θεωρείται χαμηλή.


Η μεγάλη πίεση ονομάζεται «συστολική» και είναι η πίεση που υπάρχει στις αρτηρίες καθώς η καρδιά συστέλλεται και γεμίζει τις αρτηρίες του σώματος με αίμα.


Η μικρή πίεση ονομάζεται «διαστολική» και είναι η πίεση που υπάρχει στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χαλαρώνει μετά τη συστολή.


Όταν η πίεση είναι κάτω από το από 90/60 mmHg, τότε ονομάζεται υπόταση, που αποτελεί μία διαταραχή της ροής του αίματος στην καρδιά και στα άλλα ζωτικά όργανα.

Ο όρος υπόταση είναι σχετικός και δεν ταυτοποιείται αυστηρά από τις τιμές των μετρήσεων, αλλά καθορίζεται περισσότερο από τα συμπτώματα που νιώθει ο πάσχοντας.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι (ιδίως αδύνατες και μικρόσωμες γυναίκες), που μπορεί να έχουν μονίμως χαμηλή αρτηριακή πίεση 90/50, αλλά να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. ➡ Οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν υποτασική διαταραχή.


Ποια είναι τα συμπτώματα της υπότασης

Η υπόταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που οφείλονται στην πολύ χαμηλή ροή του αίματος στις αρτηρίες και τις φλέβες, με αποτέλεσμα την χαμηλή παροχή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων στα ζωτικά όργανα του σώματος πχ. εγκέφαλο, καρδιά, νεφρούς, κ.α.



Οι συνέπειες είναι τα όργανα να μην λειτουργούν φυσιολογικά με κίνδυνο να υποστούν παροδικές ή μόνιμες βλάβες.

Τα συμπτώματα της υπότασης περιλαμβάνουν:

  • Ζάλη, αστάθεια, θολή όραση και ναυτία

  • Αδιαθεσία, ατονία, αδυναμία, ωχρότητα και κόπωση

  • Έλλειψη συγκέντρωσης και σύγχυση

  • Γρήγορη, κοφτή αναπνοή και δύσπνοια

  • Γρήγορος και αδύναμος καρδιακός παλμός

  • Λιποθυμία


Ποια είναι τα αίτια της υπότασης

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι μία πολύπαραγοντική διαταραχή που μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες, όπως:

  • Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως για παράδειγμα η έλλειψη βιταμινών Β12 και Β9 με αποτέλεσμα την ανεπαρκή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

  • Τα καρδιακά προβλήματα, οι καρδιακές παθήσεις όπως η βραδυκαρδία, οι αρρυθμίες, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι παθήσεις των βαλβίδων.

  • Τα μεταβολικά νοσήματα όπως οι διαταραχές του σακχάρου στο αίμα.

  • Τα ενδοκρινικά νοσήματα όπως η δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων και η επινεφριδική ανεπάρκεια.

  • Τα νευρολογικά νοσήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον και η διαβητική νευροπάθεια.

  • Η υπερκόπωση και η έντονη σωματική άσκηση.

  • Η αφυδάτωση λόγω ανεπάρκειας λήψης υγρών, εμέτων, διαρροϊκών κενώσεων και κατάχρησης διουρητικών φαρμάκων.

  • Η απώλεια αίματος από ένα τραυματισμό, από έλκος του πεπτικού και σοβαρές αιμορροϊδοπάθειες.

  • Το σηπτικό σοκ από μία σοβαρή λοίμωξη.

  • Το αναφυλακτικό σοκ λόγω κάποιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

  • Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που προκαλούν πτώση πίεσης, όπως τα διουρητικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, οι β- αναστολείς, τα φάρμακα για το Πάρκινσον, κ.α.


Τι είναι η ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση είναι μία κατάσταση του οργανισμού που συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος που είναι καθιστός ή ξαπλωμένος για πολύ ώρα, σηκωθεί απότομα, με αποτέλεσμα να αισθανθεί ζαλάδα ή λιποθυμική τάση.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο όγκος του αίματος συσσωρεύεται στα κάτω άκρα και δε προλαβαίνει να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα και παρουσιάζεται πτώση της αρτηριακής πίεσης.

➡ Αυτό μπορεί να συμβεί και στην παρατεταμένη ορθοστασία, που το αίμα μαζεύεται στα πόδια και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ζαλάδα ή ακόμη και να λιποθυμήσει.


Ποιες είναι οι επιπλοκές της υπότασης

Σε ένα επεισόδιο υπότασης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού του πάσχοντα αν ζαλιστεί ή λιποθυμήσει.

Επιπλέον η αιφνίδια πτώση της πίεσης μπορεί να οφείλεται σε επείγουσα παθολογική κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής και νοσοκομειακής αντιμετώπισης.

Επίσης η μακροχρόνια χαμηλή πίεση του αίματος, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια.


Πως γίνεται η διάγνωση της υπότασης

Ο παθολόγος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα αξιολογήσει τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει. Θα πάρει την πίεση του ασθενούς σε ύπτια, καθιστή και όρθια θέση, θα τον εξετάσει κλινικά και θα τον υποβάλει σε δοκιμασίες καρδιακής, πνευμονικής και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μπορεί να συστήσει εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, Holter πίεσης και Triplex καρδιάς.


Ποια είναι η θεραπεία της υπότασης

Αν η υπόταση προκαλείται από κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει ο ασθενής, ο γιατρός ρυθμίσει ή θα αντικαταστήσει τα φάρμακα με άλλα χωρίς παρενέργειες.

Αν η υπόταση οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες και νοσηρότητες, ο γιατρός θα διερευνήσει τα αίτια και θα αντιμετωπίσει τους πρωτογενείς παράγοντες που προκαλούν την υπόταση.

Επιπλέον ο γιατρός θα δώσει γραπτές οδηγίες στον ασθενή, που θα μετριάσουν τα συμπτώματα του, όπως:

αποφυγή του αλκοόλ, αποφυγή της πολύωρης ορθοστασίας, κατανάλωση άφθονων υγρών, διακοπή του καπνίσματος, αργές κινήσεις κατά το σήκωμα από την καρέκλα ή το κρεβάτι, χρήση καλτσών συμπίεσης στα πόδια, κ.α.


Σε κάθε περίπτωση, όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να απευθύνεται στον παθολόγο του, ο οποίος θα δώσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του.

27.541 Προβολές1 Σχόλιο

1 Comment


TAKIS'' DIMITRIS
TAKIS'' DIMITRIS
Aug 26, 2023

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες..

Like
bottom of page