Ένας τύπος των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοκυττάρων) είναι τα λεμφοκύτταρα τα οποία αποτελούν τους πολεμιστές του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Τα λεμφοκύτταρα παράγονται από τον μυελό των οστών και εισέρχονται στην κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος που περιλαμβάνει τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες που είναι κατανεμημένοι σε πολλές περιοχές του σώματος (τράχηλο, μασχάλες, βουβωνική χώρα, θώρακα, κοιλιά, κ.α).
Τα λεμφοκύτταρα συγκεντρώνονται στους λεμφαδένες και ενεργοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Το λέμφωμα Hodgkin αποτελεί µια κακοήθης νόσος, που προέρχεται από την εξαλλαγή των λεμφοκύτταρων και προσβάλλει το λεμφικό σύστημα, δηλαδή τους λεμφαδένες και τα λεμφαγγεία.
🟢 Συνήθως πυροδοτείται όταν ένα Β λεμφοκύτταρο εκφυλιστεί και γίνει καρκινικό.
🟡 Το κύτταρο αυτό διαιρείται σε πολλά αντίγραφα, δημιουργώντας μια αφύσικη αύξηση ανώμαλων κύτταρων που συσσωρεύονται σε μάζες, οι οποίες απλώνονται από τον έναν λεμφαδένα στον επόμενο προκαλώντας λεμφώματα.
🔶 Τα λεμφώματα εντοπίζονται στους λεμφαδένες του τραχήλου, στο μεσοθωράκιο, στη βουβωνική χώρα, στον σπλήνα, στον μυελό των οστών, στο δέρμα, κ.α.
Το λέμφωμα Hodgkin έχει 4 στάδια:
Στάδιο 1 όπου ο καρκίνος εντοπίζεται σε ένα λεμφαδένα ή σε μία περιοχή ενός οργάνου.
Στάδιο 2 όπου ο καρκίνος εντοπίζεται σε δύο περιοχές των λεμφαδένων ή σε μία περιοχή λεμφαδένα και σε ένα γειτονικό όργανο.
Στάδιο 3 όπου ο καρκίνος εντοπίζεται σε λεμφαδένες πάνω και κάτω από το διάφραγμα.
Στάδιο 4 όπου ο καρκίνος εντοπίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως ο νωτιαίος μυελός, το ήπαρ, οι πνεύμονες, κ.α.
Γενικότερα, το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου με καλή πρόγνωση και θεωρείται ιάσιμος σε ποσοστό 80% με 90% των ασθενών.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου
Παρόλο που τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα, ωστόσο επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν:
Το οικογενειακό ιστορικό
Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr
Λοίμωξη από τον ιό HIV
Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί το λέμφωμα Hodgkin στον οργανισμό.
Στην αρχή δεν υπάρχει κάποια θορυβώδης συμπτωματολογία.
Η υποψία ύπαρξης της νόσου εγείρεται όταν υπάρξει κάποια διόγκωση σε λεμφαδένα (μασχάλες, τράχηλο, αυχένα, βουβωνική χώρα, κ.α.) και η όποια δεν υποχωρεί.
Ωστόσο άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Η συνεχής κόπωση
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις
Η απώλεια της όρεξης και η απώλεια βάρους
Ο βήχας, ή η δυσκολία στην αναπνοή
Η έντονη φαγούρα
Ο πόνος στους λεμφαδένες μετά από κατανάλωση αλκοόλ
Ο πυρετός
Πως γίνεται η διάγνωση του λεμφώματος Hodgkin
O παθολόγος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα τον εξετάσει σχολαστικά. Θα συστήσει στον ασθενή αιματολογικό και ακτινολογικό έλεγχο (ακτινογραφία θώρακος).
🔹 Ανάλογα με τα ευρήματα ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία ενός υπόπτου διογκωμένου λεμφαδένα, της οποίας το αποτέλεσμα θα θέσει και την σίγουρη διάγνωση για την ύπαρξη ή όχι της νόσου.
Συμπληρωματικές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν για την περαιτέρω σταδιοποίηση της νόσου αλλά και τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου, είναι:
Υπερηχογράφημα
Αξονική τομογραφία
Mαγνητική τομογραφία
PET- SCAN
Ποια είναι η θεραπεία του λεμφώματος Hodgkin
Το λέμφωμα Hodgkin αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ωστόσο το κάθε στάδιο της νόσου απαιτεί εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
▶️ Οι κύριες θεραπείες είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και ο συνδυασμός τους.
Επίσης το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων και βιολογικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.
Comments